Wat is de beste raamdecoratie voor slaapkamers?

Slaap je soms niet goed omdat het te licht is in jouw slaapkamer? Of zijn jouw huidige gordijnen aan vervanging toe? Dan is het tijd om op zoek te gaan naar nieuwe raambekleding! Maar hoe kies je nou de juiste raamdecoratie? Lees hier welke gordijnen de slaapkamer heerlijk donker maken.

Multifunctionele verduisterde coating

De meeste mensen slapen het beste in een donkere slaapkamer. Op het moment dat een kamer licht is, denken jouw hersenen dat het dag is, waardoor je minder snel in slaap komt. Je bevordert je nachtrust door te kiezen voor verduisterende raambekleding. Enkele voordelen van een donkere slaapkamer zijn: Een verduisterend rolgordijn is het meest gekozen voor de slaapkamer. Het doek heeft een speciale coating aan de achterkant, waardoor er geen licht doorkomt. Deze coating is doorzichtig, waardoor zijn beide kanten van het doek zijn dus dezelfde kleur. Nog een groot voordeel is de isolerende werking van de coating. In de zomer wordt warmte buitengehouden en in de winter gaat er juist minder warmte verloren in de slaapkamer.

Optimale verduistering en minimale kieren

Voor optimale verduistering kun je het best kiezen voor blackout rolgordijnen u-profielen. Deze u-profielen zijgeleiding haalt alle lichtkieren langs het rolgordijn weg. De aluminium U-vormige profielen zitten aan de zijkant van het rolgordijn en de stof loopt door deze profielen heen. De u-profielen hebben dezelfde kleur als de cassette: Hoe voorkom je lichtkieren langs het doek?

Maximaal isolerende raambekleding

Tot slot heeft ook de temperatuur invloed jouw nachtrust. De beste slaaptemperatuur is rond de 18 graden. Eerder hadden we het al over de verduisterende functie van raambekleding, maar het heeft hiernaast ook een isolerende functie.
  1. Slaap jij op een zolderkamer met een schuin dak? Kies dan een goed dakraam rolgordijn uit. Het best kun je er een kiezen met isolerende coating; helemaal voor de warme zomerdagen.
  2. Ook kun je kiezen voor een plisségordijn met verduisterende stof. De dubbele honingraatstof heeft als voordeel is dat deze stof isolerend werkt, door de stilstaande lucht die tussen de stof zit en de aluminium binnenlaag. De verduisterende stof laat geen licht door.

Overige tips voor het bevorderen van jouw nachtrust

Soms is alleen het vervangen van de raamdecoratie niet genoeg om de nachtrust te verbeteren. Ook deze tips kunnen jou helpen met het maken van langere nachten: