Handelskosten van toepassing bij cryptocurrency

Handelskosten van toepassing bij cryptocurrency

Handelen in cryptocurrency wordt door steeds meer mensen uitgevoerd. Het is daarom ook niet vreemd dat de markt zich steeds verder uitbreidt en consumenten ook toegang hebben gekregen tot bijvoorbeeld de Bitcoin. Het versturen van digitale valuta gaat echter gepaard met handelskosten, waarvan jij op de hoogte moet zijn voordat je jouw digitale munteenheid gaat verhandelen. Het is daarom van belang dat je op de hoogte bent van de kosten en de factoren waarop de kosten gebaseerd zijn.

Verschillende factoren van toepassing

Het uitvoeren van transacties bij Bitvavo is niet zonder kosten. De hoogte van de handelskosten is afhankelijk van zowel het type order dat je uitvoert als de staffel waarin jij je bevindt. Deze woorden kunnen je in het begin vreemd in de oren klinken, waardoor het goed is om hier dieper in te duiken. Bij de order wordt een onderscheid gemaakt tussen taker en maker fees. De taker fees zijn de orders die beschikbaar zijn in het orderboek en de maker fees zijn de orders die niet direct worden uitgevoerd, zoals limiet orders.

Meer transacties betekent lagere kosten

Een staffel is de hoeveelheid die jij verhandelt. Hoe hoger het aantal transactie is, hoe lager de handelskosten zullen zijn. Naarmate je meer transacties doet binnen 30 dagen zul je de procenten naar beneden zien gaan. Dit kun je zelf bijhouden door middel van jouw transactiegeschiedenis, zodat je in een oogopslag kunt zien met hoeveel jouw kosten naar beneden gaan.

Handelskosten direct verwerkt

De handelskosten worden hierbij direct verwerkt in jouw transactie. Bitvavo hanteert hierbij een betaling in Euro’s tot twee decimalen achter de komma en bij digitale valuta tot zes decimalen. Bij hogere aanschaffen, zoals 1000 euro aan Bitcoin, geldt een maximale fee van 0,25 procent. Dit is 2,50 euro aan handelskosten. Je hebt dan voor 997,50 euro aan Bitcoin gekocht. Mocht er een derde getal achter de komma staan, worden de bedragen naar boven afgerond, zoals 0,073 in 0,08 verandert.